Gå til innholdet

Keratoser

Lammelær Iktyose (type I-II )

I-II-III - Ichthyosis congenita (medfødt ) dekker 3 tilstander. De skilles dels ved utseendet og dels ved elektronmikroskopi. Anlegg må arves fra begge foreldrene, autosomalt recessiv. Type I (den røde) og type II (den ikke røde) er ulike fremtoningsformer av samme arvelige form, Lamellar Ichthyosis, mens type III oftest er ikke flassende og er en helt annen sykdom (vulgaris-lignende).


Lammelær Iktyose (type I-II )


Lammelær Iktyose er en kronisk medfødt hudlidelse der celleproduksjonen i huden er 7 ganger raskere enn normalt. En kan si at det er overproduksjon av ”limet” som er mellom byggesteinene, cellene i overhuden (hornlaget). Dette resulterer i at huden ikke klarer å slippe taket og falle av før den nye huden under allerede er produsert. Sees umiddelbart etter fødsel, da disse barna er dekket av en cellemembran ved fødselen, kalles collodion baby.

Huden er skjellende, tørr og oftest fortykket i det øverste hornlaget. Huden kan ofte se solbrent ut. En del plages med flassende, kløende hud. Det er store individuelle forskjeller på graden av kløe. Innvendig kløe kan være like fremtredende som den utvendige, noe som kan føre til konsentrasjonsproblemer hos enkelte. 

På grunn av den tykke huden kan varmeregulering være et problem for noen. Dette gjør seg spesielt gjeldende på varme soldager og ved fysisk aktivitet. Varmen samler seg da opp i kroppen, noe som kan medføre et sterkt, ubehagelig trykk i hodet med hodepine. Det er da viktig med avkjøling og væsketilførsel.

Hudproduksjonen i øreganger kan føre til tette øreganger og redusert hørsel. Dette bør kontrolleres jevnlig hos lege.

Da huden fortykkes kan den strammer seg rundt øynene og det blir vanskelig å lukke øynene når en sover. Dette resulterer i tørre øyne, som kan behandles med øyedråper. I enkelte tilfelle kan det være behov for operasjon.  

 

Oppdatert